EnglishSlovenskyČesky

Kuchyně

Kuchyně jadranského přímoří a její speciality

Kuchyně jadranského přímoří je zvláštní a pestrá, nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou.Zanechala zde své stopy i doba tureckého panství, takže tu jsou domovem i různé zeleninové závitky s masovou náplní (např. tzv.arambašići) a hlavně čevabčiče a ražniče. Některá jídla převzala tato kuchyně i z chorvatského vnitrozemí. V oblasti Kvarneru a Istrie je chutnou specialitou jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je železný poklop, pod nímž se dříve na venkově pekl chléb. Nádoba se staví do žhavého popela.Tento způsob přípravy masa se rozšířil i do dalších částí přímoří. V Istrii a v oblasti Kvarneru se používá název čripnja. Jehněčí nebo výborné skopové je tu vůbec častou součástí jídelníčku. Po celém pobřeží je oblíbené jehněčí pečené na rožni nebo v troubě (v poslední fázi se s ním společně pečou vařené brambory). V okolí Šibeniku se připravuje jehněčí jako tzv. visovačka begovica, což je maso dušené s kyselým ovčím mlékem. V Istrii je možno ochutnat libové vepřové, dušené nebo vařené ve smetaně (tento recept tu zůstal po Italech). Jako v celém Chorvatsku tu jsou velmi oblíbeny smažené řízky, vepřové, ale především telecí. Pokud jsou plněné šunkou a sýrem a pak obalované v trojobalu, říká se jim záhřebský řízek (zagrebački odrezak). Na různé způsoby se často připravuje kuřecí maso, i když drůbež není tak rozšířená jako u nás. Vaří se i různé guláše. Zamíříme-li do blízkého vnitrozemí, kde žije dost lovné zvěře, pak se můžeme těšit na guláš třeba ze srnčího masa s místními těstovinami zvanými šuljki. Čím dál více návštěvníků z Česka si objednává ryby. Aby se v nabídce mohli lépe orientovat, uvádíme malý přehled názvů upravovaných ryb:


arbun — ružich červený barbun či barbon / barbuna — parmice nachová či trlja bakalar — treskabodeljka či škarpina, škrpina — ropušnice (velmi ošklivá,ale chutná) brancin či lubin — mořský okoun či mořčák chutný
bukva — okáč girica — girice grdobvina či vražja mati — ďas jegulja — úhoř kovač či sanpiero — pilobřich ostnitý list či švoj — mořský jazyk
komarča či orada — pražman zlatý mačka — mačka skvrnitá murina — muréna pauk — ostnatec paprsčitý palamida — palamida středomořská
papalina — šprot plavica — makrela japonská raža — rejnok ostnatý sardina — sardinka
skuša — makrela sardela či srdela — sardela či sardel
šnjur — karas či stavrida tunj či tuna nebo tun — tuňák ugor — úhoř mořský zubatac — zubatec 



Ryby se připravují na tři způsoby. První způsob - na roštu (na gradelama) je pro české návštěvníky asi nejchutnější způsob úpravy. Další je úprava na brudet či brodetto, tj. dušení ryby s rajčaty, cibulí, různým kořením a bylinnými přísadami, tedy jakýsi guláš. Mezi českými turisty asi najde nejméně příznivců třetí způsob, ryba vařená - na lešo (vaří se ve vodě ochucené česnekem, petrželkou, kořením, s přidáním oleje a s dalšími přísadami). Novinkou jsou rybí "fast-foody" .



Téměř každý chce na Jadranu ochutnat tzv. plody moře, tedy různé hlavonožce, mlže, raky, kraby či jiné mořské živočichy. Některé z nich jsou dnes k dostání i u nás, prodávají se v supermarketech. Za syrova, jen pokapané citronem se jí ústřice (kamenice či oštrige). Jako součást tzv. černého rizota (crni rižot)lze ochutnat např. sepie (sipa), jiné rizoto bývá     s chobotnicemi (hobotnica) nebo s olihněmi (lignje ). Dobré jsou i olihně nakrájené na proužky a osmažené. Jako všechny speciality jsou i plody moře dost drahé. Cenový primát mají však mezi nimi humr (hlap) a langusta (jastog), která se jí buď vařená nebo se kousky obalují v těstíčku, smaží a polévají tatarskou omáčkou. 



Součástí každého hlavního chodu je jako příloha zelenina, a to opravdu hodně zeleniny, kdežto ostatních příloh - brambor, těstovin či rýže - se obvykle podává méně. Zeleninová směs tu bývá velmi pestrá: hrášek, fazolky, cuketa, mrkev, brokolice, květák, mangold (blitva), rajčata, papriky. Bývá dobře ochucena a chutná výborně i zapřísáhlým nepřátelům zeleniny. Kromě toho bývá zelenina ještě servírována jako salát, tedy syrová. A opět je tu veliká druhová pestrost - hlávkový salát, čekanka (radić), zelí hlávkové, zelí čínské, papriky, rajčata atd. Salát se ochucuje jen pár kapkami nerafinovaného (panenského) olivového oleje a vinného octa, tedy bez vody a cukru.



Jako moučník se podávají palačinky s různými náplněmi, záviny s neoobvyklými náplněmi, fritule (jakési koblihy) a kroštule (u nás bychom to nazvali boží milosti), dortové zákusky, zmrzlina různého druhu, poháry, rožata (pudink s karamelem), krokanat (křupky z madlí a karamelu), saláty z čerstvého ovoce. Na pobřeží je nutno ochutnat pršut (i když je velmi drahý), v jižních krajích specialitu nad jiné vychvalovanou. Je to vepřová šunka, uzená v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem. Jako předkrm je oblíbený pažský sýr (paški sir), ovčí specialita z ostrova Pagu.

Nápoje

Káva (kava) je nezbytná stejně jako u nás. Podává se téměř výlučně espreso, v maličkých šálcích, velmi silné. Často je lépe objednat si dned dvojité espreso (dupli espreso) nebo tzv. dugi či duži espreso (tedy dlouhé nebo delší), což znamená s větším množstvím tekutiny, ale se stejným množstvím kávy. Nabídka alkoholických i nealkoholických nápojů je široká. Levný ale není žádný. Jen těch značek piva, které tu jsou k dostání! Z nejrůznějších důvodů se nakonec volí víno, které rozhodně nepřijde dráž než jiné nápoje a ke zdejším pokrmům patří. Víno se zde, zejména    v Dalmácii, pije k jídlu tak, že se červené míchá s vodou v tzv. bevandu nebo bílé se sodovkou v tzv. špricer čili střik, případně gemišt, kde místo sodovky je minerálka. Při objednávce si host nechá přinést víno a zvlášť vodu nebo sodovku (kisela voda) a namíchá si nápoj sám podle své chuti. Je to velmi osvěžující a ke zdejším pokrmům vhodné. Ještě několik informací o víně. Je tu tolik druhů, že je dost těžké se v nich za krátkou dobu pobytu vyznat. Většina, i ta lehká stolní vína, jsou však dobrá, nepančují se. Podle kvality se chorvatská vína rozdělují na základní kategorie: "stolno vino" (stolní), "kvalitetno vino" (odpovídá našemu jakostnímu vínu), "vrhunsko vino" (odpovídá našemu vínu s přívlastkem). Pokud si návštěvník přímoří opravdu chce pochutnat na víně, může mu posloužit následující výběr nejlepších vín, která jsou domovem v chorvatském přímoří:

 

červené

 

 

odkud

 

 

dingač

 

 

Pelješac

 

 

postup

 

 

Pelješac

 

 

plavac

 

 

Murvica a Bol na Brači

 

 

kaštelet

 

 

ostrov Hvar

 

 

merlot

 

 

Buzet v Istrii

 

 

teran

 

 

Motovun v Istrii

 

 

babić

 

 

Primoštěn, Šibenik v sev. Dalmácii

 

 

faros

 

 

ostrov Hvar

 

 

merlot

 

 

Istrie

 

 

bílé

 

 

odkud

 

 

vugava

 

 

ostrov Vis

 

 

zlatni plavac

 

 

ostrov Hvar

 

 

pošip

 

 

Brna na Korčule

 

 

rukatac

 

 

Korčula

 

 

grk

 

 

Lumbarda na Korčule

 

 

maraština

 

 

ostrov Lastovo a na Korčule

 

 

malvazija

 

 

Dubrovník

 

 

trojišćina

 

 

ostrov Krk

 

 

žlahtina

 

 

Vrbnik na Krku

 

 

kujundžuša

 

 

Imotski v Dalmatském Záhoří

 



Společenské posezení se obvykle neobejde bez tvrdšího alkoholu. V přímoří se většinou pije loza, zvaná též lozovača, což je pálenka ze zbytků vinných hroznů při výrobě vína. Velmi oblíbený je bylinný likér travarica. Při jeho výrobě se do vinného destilátu přidávají různé byliny - chutí, nikoli barvou, připomíná náš fernet. Specialitou Zadaru je likér maraskino, ochucený zvláštním druhem višně - maraskou, která je na pobřeží středního Jadranu domovem. Traduje se, že ho s oblibou pil Napoleon, když se svými generály oslavoval svá vítězství.

Přehled průměrných cen vybraných potravin, nápojů a služeb v roce 2007

Potraviny (za l kus, příp. l kilogram či l litr) v kunách - (1 kuna = 3,5 Kč)

 

Potravina

 

 

Chorvatsky

 

 

Cena v kunách

 

 

chléb

 

 

kruh

 

 

5,50 - 6,50

 

 

mléko

 

 

mlijeko

 

 

4,50 - 5,50

 

 

jogurt

 

 

jogurt

 

 

cca 3,00

 

 

máslo

 

 

maslac

 

 

9,50 - 11,00

 

 

sýr

 

 

sir

 

 

30,00 - 65,00

 

 

salám

 

 

salama

 

 

60,00 - 120,00

 

 

šunka (sušená)

 

 

pršut

 

 

65,00 - 150,00

 

 

kuřecí maso

 

 

piletina

 

 

22,00 - 26,00

 

 

telecí maso

 

 

teletina

 

 

50,00 - 87,00

 

 

hovězí maso

 

 

govedina

 

 

48,00 - 55,00

 

 

vepřové maso

 

 

svinjetina

 

 

35,00 - 40,00

 

 

ryby

 

 

riba

 

 

35,00 - 150,00

 

 

pomeranče

 

 

naranče

 

 

8,00 - 10,00

 

 

citrony

 

 

limune

 

 

cca 9,00

 

 

rajčata

 

 

rajčice

 

 

12,00 - 15,00

 

 

brambory

 

 

krumpir

 

 

cca 4,00

 

 

mrkev

 

 

mrkva

 

 

cca 8,00

 

 

salát

 

 

salata

 

 

15,00 - 20,00

 

 

rýže

 

 

riža

 

 

cca 7,00

 

 

těstoviny

 

 

tjestenina

 

 

5,00 - 12,00 (1/2 kg)

 

 

olej rafinovaný

 

 

ulje

 

 

cca 10,00

 

 

cukr

 

 

šećer

 

 

cca 6,00

 

 

sůl

 

 

sol

 

 

cca 1,90

 

 

čokoláda 100 g (Kraš)

 

 

čokolada

 

 

7,00 - 10,00

 

 

zmrzlina (1 kopeček)

 

 

sladoled

 

 

cca 3,00

 



Nápoje

 

Nápoj

 

 

Chorvatsky

 

 

Cena v kunách

 

 

minerálka

 

 

mineralna voda

 

 

4,50 - 6,50

 

 

pivo (zn. Ožujské)

 

 

pivo (Ožujsko)

 

 

5,50 (1/2 litru)

 

 

víno

 

 

vino

 

 

14,00 - 80,00

 

 

vodka

 

 

vodka

 

 

cca 44,00

 

 

brandy

 

 

brandy

 

 

45,00 - 60,00

 




Jídlo v restauracích, příp. v pizzeriích

 

Druh jídla

 

 

Chorvatsky

 

 

Cena v kunách

 

 

hamburgery a jiné rychlé občerstvení

 

 

 

 

cca 19,00

 

 

pizza

 

 

pizza

 

 

25,00 - 55,00

 

 

boloňské špagety

 

 

špageti

 

 

15,00 - 35,00

 

 

domácí klobásy

 

 

kobasice

 

 

cca 26,00

 

 

ražniči, čevapčiči

 

 

ražnići, čevapčići

 

 

30,00 - 50,00

 

 

placka z mletého masa

 

 

pljeskavica

 

 

30,00 - 50,00

 

 

biftek na grilu

 

 

 

 

cca 70,00

 

 

vepřový kotlet

 

 

svinski kotlet

 

 

cca 50,00

 

 

kvalitní bílá ryba (mořský okoun, pražman zlatý)

 

 

bijela riba (brancin, orada)

 

 

cca 120,00

 

 

rizoto s mořskými plody

 

 

rižot

 

 

30,00 - 48,00

 

 

smažené olihně

 

 

pržene lignje

 

 

cca 60,00

 

 

hranolky

 

 

 

 

cca 12,00

 

 

palačinky

 

 

 

 

15,00 - 20,00

 

 

káva

 

 

kava

 

 

6,00 - 8,00

 

 

čaj

 

 

čaj

 

 

6,00 - 10,00

 

 

pivo

 

 

pivo

 

 

12,00 - 18,00

 

 

polévka

 

 

juha

 

 

cca 12,00

 

 

salát

 

 

salata

 

 

10,00 - 18,00

 

 

minerální voda

 

 

mineralna voda

 

 

cca 10,00 (1 litr)

 

 

zákusky

 

 

kolači

 

 

7,00 - 10,00

 

Ve většině restaurací je před vchodem vyvěšen jídelní lístek (jelovnik), takže si lze předem udělat představu, jaká bude celkem útrata. Restaurace jsou kategorizovány, ale cenové rozdíly mezi nimi nebývají příliš markantní. Nejdražší bývají ceny stravování v restauracích komfortních hotelů. Při výběru stravování v restauracích je třeba dávat pozor na to, že ceny některých jídel, např. ryb, langust nebo jiných specialit, např. jehněčího na rožni, selete na rožni, jsou uváděny za l kg a těžko lze předem určit hmotnost, a tedy i cenu podané porce (bývá značná!). V současné době se cena za jeden kg bílé ryby pohybuje kolem 220 kun, modré ryby kolem 100 kun, langusty 250 kun, jehněte na rožni 120 kun. Jehňata a selata na rožni se připravují na pobřeží a v přilehlých oblastech většinou v menších restauracích se zahradním posezením. Restaurace otevírají a zavírají podle sezóny, resp. podle návštěvnosti a zájmu hostů. Otevírací doba je obvykle na vývěskách u vchodu.

Copyright 2011 | Všechna práva rezervována |