EnglishSlovenskyČesky

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně je velmi chutná a rozmanitá, o co jednodušší je příprava pokrmů, o to pestřejší je nabídka. Šmrnc jí dodává vyvážená směsice středomořských a orientálních vlivů. Snad každá vesnice má svoji specialitu. Základem jsou různé druhy masa, plody moře a nepřeberné množství ryb (pozor, jsou dost drahé). Nezbytnou součástí je olivový olej, spousta zeleniny, luštěniny, kozí sýr, nepostradatelné koření a bylinky. Ke všemu se podává bílý chléb, jako dezert se často servíruje čerstvé ovoce. Řecké polévky jsou hutnější než evropské (někdy spíš „na vidličku“) a mohou se podávat i jako hlavní jídlo.

Zvláště v ostrovních tavernách se nejprve objeví na stole předkrmy zvané mezédes (mezés). Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pasty, pomazánky, saláty, sýr Feta, olivy, grilovaná, smažená, plněná či nakládaná zelenina nebo nějaká jiná lahůdka. V tradičních tavernách možná nepotkáte jídelní lístek, zato Vás třeba pustí ke grilu nebo Vás nechají v kuchyni nahlédnout pod pokličky. Čerstvé ryby si na mnoha místech dodnes můžete vybrat z chladicího boxu sami.

Najdete-li tavernu, kde se stravují místní, můžete si být jisti, že se najíte opravdu kvalitně a za přijatelnou cenu.

Podnebí a životní styl zde určují poněkud odlišné stravovací návyky, než jsme zvyklí. Řekové jsou pravými nočními ptáky. Na snídani (často se spokojí jen s jedním šálkem kávy) a oběd se příliš nedbá, zato večeře, podávaná v pozdních večerních hodinách, se stává tou pravou společenskou událostí, na kterou si udělají čas, dokážou u ní relaxovat a opravdu si ji vychutnat.

Řek jí nerad sám, přednost dává posezení s přáteli. Nadevše miluje, když může mít na stole co nejvíce různých dobrot najednou. Maso a ryby se servírují na větších talířích, ze kterých si každý ze stolujících bere podle libosti. Zaujal-li vás tento způsob stolování, nebuďte překvapeni, že se Vám začnou záhy vršit na stole i talíře, z nichž už bylo všechno snědeno. Není to chyba obsluhy, pravý Řek má totiž rád i pohled na to, jaké že to byly hody…

A co dobrého můžete ochutnat?

Nejznámějšími pochoutkami jsou bezpochyby musaka (lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou, někdy i bramborami), gýros (vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso opékané na svislém otočném rožni, postupně odkrajované; podává se v obilné placce, které    se říká “pita” nebo s hranolky a oblohou na talíři), suvláki (řecký špíz: na jehle nebo špejli grilované vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso), z předkrmů tzatzíki (jogurtová pasta s okurkou a česnekem, popř. s trochou kopru) a choriátiki (řecký salát: čerstvá zelenina, sýr Feta a olivy, dochucený solí, oregánem, olivovým olejem a octem).

Typická jsou však i yemistá (rajčata a papriky plněné rýží, bylinkami, popř. mletým masem), stifádo (dušené telecí, popř. králičí maso s cibulkami v rajčatové omáčce), keftédes (báječně kořeněné karbanátky z mletého masa), pastício (zapečené těstoviny s mletým masem, vše zalité bešamelovou omáčkou).

Z dalších předkrmů třeba dolmádes (vinné listy plněné rýží s koprem nebo rýžovo-masovou směsí) nebo taramosaláta (pyré z tresčích jiker a strouhanky nebo brambor), z polévek avgolémono (většinou silný kuřecí vývar se šlehaným vejcem a citrónem). Z dezertů ochutnejte například baklavá (velmi sladký moučník z listového těsta, plněného ořechy a medem či sirupem) nebo kadáifi (závitek s ořechy a sirupem, charakteristické jsou tenké vlasce těsta na povrchu).

Pár receptů

TZAZIKY



500 gramů řeckého jogurtu (nebo přírodního bílého jogurtu)
3 stroužky česneku
1/2 sklenky olivového oleje
1/2 nastrouhané velké okurky (salátovky)

 

Do mísy vložte jogurt.

Smíchejte rozdrcený česnek s jogurtem.

Odstraňte z okurky slupku a nastrouhejte ji.

Důkladně promíchejte všechny složky a pomalu přidávejte olej. Po absorbování oleje je tzaziki hotové.

Servírujte se lžičkou a olivou.Tzaziki se konzumuje spolu s pečivem (francouzským typem chleba).

 

 

MUSAKA



1 kg brambor
1/2 kg sekaného masa
1/2 nakrájené cibule
1 šálek rajčatové šťávy
1/2 sklenky bílého nebo červeného vína
1 šálek olivového oleje
1/2 šálek sekané petrželky
Sůl, pepř a muškátový ořech

 

1 litr mléka
1 šálek mouky
1/2 šálku másla
2 vajíčka
Strouhaný sýr (např. Ementál)

 

Pokud chcete dodržet zcela původní recepturu - odstraňte brambory, se kterými se dnes obvykle podává.

Povaříme brambory (jen trochu). Oloupeme a dáme stranou.

Dohněda osmahneme cibulku a přidáme sekané maso. Asi 10 minut mícháme, pak přidáme víno, rajčata, petrželku, sůl, pepř a asi polévkovou lžíci cukru a pak přidáme 1/2 šálku vody.

Když se voda zredukuje, odstraníme z ohně a přidáme strouhaný sýr a žloutky (bílek zatím necháme).

Na pánvi uvedeme tři šálky mléka do varu, smícháme s moukou a soustavně mícháme až se vytvoří hustá pasta.

Odstavíme z ohně, přidáme bílek a muškátový ořech.

Máslem natřeme plech a klademe nakrájené brambory. Na brambory dáme připravenou masovou směs a na povrch rozetřeme pastu. Jídlo je hotové, když povrch zhnědne. Servíruje se studené.

 

 

SOUVLAKI



1 kg vepřového masa nakrájeného na kostičky (asi 2.5 cm)
chléb (nejlépe bílý)
Šťáva ze čtyř citrónů
Sůl, pepř, oregano
6 dřevěných špejlí
tzaziki (viz výše) 

 

Maso napíchneme na špejle. Posolíme a popepříme. Grilujeme.

Mezitím potřeme chléb olejem a umístíme pod gril, přičemž dáváme pozor, aby se opekl, ale neoschl.

Když je maso hotové, ponoříme ho do citrónové šťávy a pomocí chlebu jej sundáme ze špejle.Posypeme oreganem a solí. Po přidání tzaziki je souvlaki hotové. 

 

 

HORIATIKI / Řecký salát



Čtyři tvrdé salátové rajčata nakrájené na segmenty.
1 nakrájená cibule
1/2 nakrájené okurky
Olivový olej
Nakrájený (nadrobený) balkánský sýr
Sůl, pepř, oregano

 

Promícháme složky a polijeme olivovým olejem.

Přidáme sůl, pepř a oregano. Salát je hotový ! 

 

 

 

RIZOGALO (sladká mléčná rýže)



3/4 šálku rýže
1 litr mléka
kůra z citrónu
10 lžiček cukru
skořicový prášek

 

Dáme rýží do hrnce, přidáme vodu a povaříme až dokud rýže zcela nezměkne. Voda by se měla téměř pohltit a vypařit.

Přidáme mléko, citrónovou kůru a cukr.

Necháme povařit na mírném ohni, aby mléko nevzkypělo.

Když se srazí, odstavíme z ohně. Pomocí naběračky uděláme kopečky, které necháme vychladnout. Posypeme skořicí.

Alkohol

Řecko nabízí širokou nabídku lahodných vín. Oblíbeným řeckým nápojem je také Metaxa. Jedná se o kvalitní koňak. Mezi místní tradiční nápoje patří Ouzo, což je anýzová kořalka, která ředěním vodou nebo ledem dostává mléčné zbarvení.

Nakupování

Supermarket



Je menší obchod se smíšeným zbožím („koloniál“). Můžete si zde zakoupit nejběžnější potraviny, pečivo, ovoce, zeleninu, pohledy, noviny, cigarety, drogistické zboží i suvenýry. Hledáte-li skutečný supermarket v našem pojetí, zapátrejte v okolí po obchodu s nápisem „ΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ“ či „ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ“ (čti ypermárket, yperagorá). Odměnou Vám bude větší sortiment i dostupnější ceny, dáváte-li však přednost kvalitě, pro čerstvé a chutnější pečivo zajděte k pekaři (ΦΟΥΡΝΟΣ či ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ, čti fúrnos, artopiío), zeleninu k zelináři (ΜΑΝΑΒΙΚΟ, čti manáviko) a maso do řeznictví (ΧΑΣΑΠΙΚΟ či ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ, čti chasápiko, kreopolío).

 

Períptero



Oblíbené stánky či kiosky, vzhledem k velikosti s až udivujícím sortimentem, otevřené většinou i po půlnoci. Zde si můžete koupit telefonní karty, noviny a časopisy, cigarety, drobné dárkové předměty, žvýkačky, zmrzlinu, chlazené nápoje, hračky, hygienické potřeby, prášky na bolesti hlavy a další užitečné věci.

Smlouvání, spropitné

Je možné na tržnicích, v bazarech, méně časté v klasických obchodech a restauracích, určitě s ním nepochodíte v hotelech a kancelářích. V tavernách a restauracích, ale i menších obchůdcích Vám může být nabídnuta nižší cena jako pozornost podniku. V kavárnách a restauracích je zvykem dávat spropitné ve výši 10% z ceny nebo cenu zaokrouhlit směrem nahoru. V tavernách a restauracích bývá často účtován automaticky k ceně jídla poplatek za stolování, tzv. couvert (čti: „kuvér“; za obsluhu, prostření, pečivo apod., cca 0,60–1,00 € za osobu). Tuto službu nelze odmítnout!

Copyright 2011 | Všechna práva rezervována |